GüNCEL Haber Girişi : 07 Kasım 2022 12:22

Öğrenme Nedir? Nasıl Gerçekleşir?

Öğrenme Nedir? Nasıl Gerçekleşir?

Herkese Merhaba Anaokulu Öğretmeni Merve hocamın yanındayız şu anda. Bugün Merve hocamız Öğrenme durumu hakkında bizleri bilgilendirecek. Lafı fazla uzatmak istemiyorum.

A: Merhaba Merve hocam.

M: Merhabalar

A: Öğrenme başlığımızın altındaki yazılar nelerdir? öğrenme deyince aklımıza gelen ilk şey nedir?

M: Öğrenme aslında çok ucu açık bir kavram, çok ucu açık bir soru. Öncelikle öğrenme nedir buna cevap verelim. Öğrenme bireyin yaşantılar sonucu davranışlarında meydana gelen uzun süreli değişimlerdir, bireyin bilgisinin kalıcı hale gelmesi demektir. Ancak bunu etkileyen birçok faktörler var. Öğrenmeyi etkileyen öğrenenle ilgili faktörler var, öğrenme yöntemleri ile ilgili faktörler var, öğrenme ortamı işe ilgili faktörler var. Öğrenmeyi esas yapan nedir? öğrenme nasıl başlar nasıl gerçekleşir? Asıl bunların cevabını tartışalım.

Bence öğrenme tamamen sevgiyle başlar. Bir insan bir kişiyi ya da bir şeyi sevmiyorsa, ona ilgi duymuyorsa zaten öğrenme başlamıyor.  Öğrenmenin başlaması için sevmek gerekiyor. Bunu kendi yaşantılarımızdan da örnek verebiliriz, ilişkilerimiz de mesela bir insan birine ne kadar ilgi duyuyorsa onu ne kadar seviyorsa otomatikman merak etmeye başlar onu öğrenmek ister onun hobilerini öğrenmek ister sevdiği yemeği öğrenmek ister ilgi duyduğu alanları öğrenmek ister. Çünkü artık merak başlar, merakta ister istemez öğrenmeyi getirir. Bununla birlikte öğrenilen bilgi artık kalıcı hale gelmiş demektir. O yüzden biz ilk önce öğrencilerimize kendimizi sevdirmemiz gerekiyor ki bizi merak etmeye ilgi duymaya başlasınlar.  Öğretmeni sevmeden zaten öğrenme gerçekleşemiyor o çok geçici bir öğrenme oluyor. Sevgi ile birlikte başlayan öğrenme ise hayatımızın sonuna kadar bizle devam eden ve işimize yarayan bir öğrenme olarak kalıyor.

A: Peki hocam bu konu ile ilgili velilerimize tavsiyeleriniz nelerdir? Öğrenme sadece okulda mı olur? M: Burada yani tabii ki aslında en az bizler kadar velilere de iş düşüyor. Öncelikle neyi öğretmek istediğimizi bilmeliyiz, ne öğretmek istiyoruz ve neyi nasıl öğretmek istediğimizi bilmeliyiz. Şimdi biraz önce dediğimiz gibi öğrenmeyi etkileyen faktörler arasında öğrenme ortamı ile ilgili de faktörler vardır. Öğrenme yöntemi ile ilgili faktörler de vardır. Herkes kırmızıyı öğrenebilir ama ancak kırmızı rengi nasıl öğrettiğiniz ya da beş sayısını nasıl öğrettiğiniz de çok önemli bunun için velilerimiz de öncelikle çocuğuna ne öğretmek istiyorsa bununla ilgili bilgi toplamak zorundalar. Yani biz şunu diyemeyiz, biz çok tecrübeliyiz artık öğrenecek bir şeyimiz kalmadı zaten bunu biliyoruz. Bunu ne anne baba söyleyebilir ne öğretmen söyleyebilir sürekli bizim de öğrenmeye açık olmamız lazım ki karşımızdaki çocuklarımıza öğrencilerimize doğru bilgiyi öğretebilirim o yüzden anne babaları burada bizlerden çok daha iş düşüyor çünkü ilk öğrenme evde başlıyor.  Çocuğun ilkokulu çocuğun ev ortamıdır. Onlar ne kadar bilgiyi doğru bir şekilde öğretirlerse bizim de işimiz kolaylaşır. Biz burada okulda onun üzerine koyup devam ediyoruz.

A: Peki hocam bir öğrencinin ilk önceliği ilk öğrenmesi gereken şey nedir?

M: Bence bir öğrencinin ilk öğrenmesi gereken şey sevgidir. Çünkü sevgiyle birlikte saygıda gelir sevgiyle birlikte ahlak da gelir sevgiyle birlikte merhamette gelir. Yani insanın öğrenmesi gereken ilk şey sevgidir ve kendini sevmeyi öğretmeliyiz çocuğumuza kendi ile mutlu olmayı, kendine değer vermeyi.  Çünkü günümüze baktığımız zaman mutsuz insanların maalesef ki kötü şeyler yapan insanların aslında en büyük problemi kendisi kendini sevmediği için kendine değeri az olduğu için karşısındakini de o şekilde görmek istiyor ve ona zarar veriyor. Fiziksel ya da Psikolojik olarak onu ezmeye çalışıyor. Bu anlamda çok küçük yaşlarda çocuklarımıza kendini sevmeyi öğretirsek zaten her şeyin çok daha doğru ilerleyeceğine inanıyorum.

A: Merve hocama verdiği bu değerli bilgiler için çok teşekkür ediyorum

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.