GüNDEM Haber Girişi : 24 Kasım 2023 12:56

Sultanahmet'i Haberci Gözüyle Gezmek...

Sultanahmet'i Haberci Gözüyle Gezmek...

Sultanahmet'i Haberci Gözüyle Gezmek...

.

İstanbul’u dünyanın dört bir yerinden ziyaretçi ağırlayan bir şehirdir. Tarihi yapısı, konumu, güzellikleri ve hikayesi ile insanların her zaman odağında olmuştur. İstanbul’un en çok ziyaret edilen tarihi yapılarından birisi de Sultanahmet Camii’dir. Sultanahmet Camii, şehrin tarihinin merkezi olan Tarihi Yarımada’da Ayasofya’nın hemen karşısında yer almaktadır. Bu tarihi camii, bulunduğu meydana da adını vermiştir.

.

.

Sultanahmet Camii, Osmanlı İmparatorluğu padişahı 1. Ahmet tarafından yaptırıldı. 1609 –1616 tarihleri arasında inşa edilen yapı klasik Türk sanatının en büyük örneklerinden birisidir. 6 minare ile inşa edilen ilk camidir. Camii’nin mimarı olan Mimar Sedefkâr Mehmet Ağa, Osmanlı’nın meşhur mimarı Mimar Sinan’ın öğrencisidir.

.

.

Sultanahmet Camii sadece bir camii değil bir çok yapıyı içinde barındıran bir komplekstir. İçinde arasta, hamam, aşevi, hastane, eğitim alanları, kervansaray ve Sultan Ahmed’in türbesi bulunur. Caminin girişi, Osmanlı’dan önce İstanbul’a sahip olan Romalılardan kalma hipodrom tarafındadır.

.

.

Sultanahmet Camii’nin Mimari Özellikleri

Caminin üç tarafı balkonlarla çevrilidir. Ana giriş kapısının karşısında, mihrap ve mihrabın yanında oyma işçiliğinin en güzel örneklerinden biri olan mermer minder bulunmaktadır. Caminin kubbesi, Osmanlı camilerinde bulunanlar arasında en görkemlisidir. Ana kubbe 43 metre yüksekliğinde ve 23.5 metre çapındadır.

.

.

Sultanahmet Camii’nin mimarisi yalnızca Osmanlı izleri taşımaz. Bizans dönemi mimari özellikleri de kullanılmıştır camide. Cami içinde ustaca yerleştirilen 260 adet pencere sayesinde içeride çok ferah bir hava yaratılmıştır. Pencerelerin yerleştiriliş şeklinden dolayı ana kubbe sanki havada asılıymış gibi görünür. Benzerlerinin aksine bu cami oldukça aydınlık ve ferahtır.

.

.

Sultanahmet Camii’nin iç yapısında kullanılan 12 farklı cinsteki mermer ile özel bir akustik yapı oluşturulmuştur. İç alanda bir kişinin konuşması ile çıkan yankının tüm alana bozulmadan iletilmesi için özel olarak çalışılmıştır. Mimar Mehmet Ağa’nın musiki bilgisi, Sultanahmet Camii’nin akustik yapısını geliştirmesinde büyük katkı sağladığı bilinmektedir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.